Het dichtbouwen van de stad helpt Rotterdammers om er te kunnen komen en blijven wonen, maar wanneer er in de nieuwe bouwprojecten geen aandacht is voor voorzieningen op het vlak van openbaar vervoer, winkels en gezondheidzorg komen de ontwikkelingen volledig in de knel.
De komst van nieuwe bewoners in de nieuwe bouwdelen van de stad moet gelijke tred houden met de aanwezigheid van huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en verloskundigen. Dat vinden de raadsleden Jeroen Postma (GroenLinks) en Christine Eskes (CDA) en dat zeggen ze niet voor niets, zodat moet worden aangenomen dat ze hebben ontdekt dat dit binnen de plannenmakerij niet het geval is.
‘’In bestaande wijken kunnen stijgende vastgoedprijzen het voor eerstelijns zorgverleners onmogelijk maken om een praktijk te openen, open te houden of uit te breiden’’, luidt de waarschuwing van het tweetal.
Uit een inventarisatie van GroenLinks onder brancheorganisaties van eerstelijnszorgverleners kwam ook een gemengd beeld naar voren. ‘’Sommigen geven aan geen signalen te hebben van hun achterban over huisvestingsproblemen, anderen zien al acute problemen voor de beschikbaarheid van zorg. We kregen zelfs het signaal dat huisartsenpraktijken in het centrum geen nieuwe patiënten meer aannemen, waardoor Rotterdammers moeten uitwijken naar andere gebieden.’’
Huisartsenkring Rotterdam voert momenteel een onderzoek uit naar het huisartsentekort in Rotterdam. Rotterdam kent een toenemend aantal ouderen dat afhankelijk is van goede zorg, bij voorkeur op loopafstand.
Wethouder Zorg Sven de Langen en wethouder Economie Barbara Kathmann hebben het probleem al eerder onderkend, zeggen GroenLinks en het CDA, die zich afvragen wat het beroep op “maatschappelijke verantwoordelijkheid” van vastgoedeigenaren tot nu toe heeft opgeleverd? En welke mogelijkheden er zijn om in bestemmingsplannen, nieuwe bouwprojecten en beleid omtrent maatschappelijk vastgoed meer mogelijkheden te creëren voor eerstelijnszorgvoorzieningen?